KAKVA JE OPĆA FIZIOLOGIJA LJUDSKE KOŽE?

 

Koža je najveći tjelesni organ (oko 16% tjelesne težine) površine između 2 do 2,6 m2. Ona je funkcionalno najsvestraniji organ ljudskoga tijela i služi kao razgraničenje iznutra i izvana (pokrovni organ). Zaštita je od utjecaja iz okoliša i služi za prezentaciju, komunikaciju, te čuva unutrašnju ravnotežu čovjeka. Osim toga, koža preuzima važne funkcije u području izmjene tvari i imuniteta te raspolaže mnogostrukim mehanizmima prilagodbe. Na temelju uske povezanosti s psihom, nazivamo ju i "ogledalom duše".

 

DA LI KOŽA DIŠE?

 

Žene često znaju reći kako koža bolje diše kad se skinu naslage kreme ili pudera. Istina je , međutim, da kisik i hranjive tvari u stanice kože dolaze putem krvi, a ne iz zraka. Ipak, kroz vanjski sloj koža eliminira otrove, znoj, ulja te upija vlagu iz zraka pa deblji sloj kreme ili pudera mogu onemogućiti normalno funkcioniranje kože. Odnosno, sprječavaju normalnu apsorpciju tvari i uklanjanje štetnih, ali ne i opskrbljivanje kisikom.

 

KOJI JE pH KOŽE?

 

pH kože je između 5 i 6. Održavanje fiziološkog pH je važno zbog održavanja ravnoteže kože kako na nju ne bi djelovale patogene tvari.

 

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU DJEČJE I KOŽE ODRASLIH?

 

Dječja koža i koža odraslih se razlikuju u anatomskim i fiziološkim osobinama. Dječja koža je tanja, ima ograničenu zaštitnu funkciju i slabije izraženu regulaciju topline. Zbog toga je dječja koža vrlo osjetljiva na kemijske, fizikalne i mikrobiološke utjecaje. Koža djeteta po svojoj funkciji i strukturi počinje odgovarati koži odraslih od 12. godine života, a do tada je iznimno bitna odgovarajuća njega. Vrlo je važno upotrebljavati hidratantne proizvode kako bi se ublažila suhoća kože djeteta.

 

ŠTO SU STRIJE?

 

Dio kože (derma) izgubi svoju otpornost na istezanje i javljaju se strije. Najčešća mjesta na kojima se javljaju su: bočni dijelovi bedara, abdomen oko pupka i grudi. Strije se najčešće pojave tijekom trudnoće, puberteta, tijekom dijeta za mršavljenje.

 

ŠTO JE ATOPIJSKI DERMATITIS?

 

Atopijski dermatitis je sve češći poremećaj kože, to je alergijska reakcija kože koja napada izrazito suhu kožu. Kako bi se smanjila učestalost izbijanja ovakvog stanja, nužno je izbjegavati doticaj s alergenima i redovito nanositi kreme koje umiruju kožu.

 

ZAŠTO KOŽU TREBA NJEGOVATI?

 

Kožu treba njegovati zbog unutrašnjih i vanjskih smetnji. Unutrašnje smetnje su: dob, stres, neuravnotežena prehrana, pretjerana konzumacija alkoholnih pića, hormonalni i genetički faktori i slično. Vanjske smetnje: vjetar, suhi zrak, izloženost kemikalijama, izlaganje jakom suncu, centralno grijanje, klimatizirani prostori i slično. Ove promjene dovode do neravnoteže kože, fiziološke aktivnosti kože se uspore i ona se polako mijenja.

 

KAKO NJEGOVATI KOŽU?

 

Prvi i najvažniji korak pri njegovanju kože je čišćenje lica. Čišćenje oslobađa lice od raznih nečistoća, znoja i ostataka šminke. Nečista koža je sklona stvaranju akni, pore su začepljene i koža ima masni sjaj, lako se nadražuje i pojačano gubi vlagu. Čišćenjem se začepljene pore odčepljuju, uklanja se prekomjerna masnoća, koža postaje svježa, glatka i podatna. Čišćenje lica pruža osjećaj osvježenja i opuštenosti. Važno je da proizvodi koji se koriste za čišćenje lica budu blagi i da opskrbljuju kožu s dovoljno vlage.

 

KOJE SU PREDNOSTI PRIRODNE KOZMETIKE?

 

Prirodna je kozmetika sve više u trendu, a najčešće asocira na proizvode koji sadrže biljne sirovine (biljna ulja i ekstrakte, eterična ulja) ili proizvode koji nisu testirani na životinjama. Prednost prirodne kozmetike nad komercijalnim proizvodima je u tome što se koriste prirodni sastojci vrlo slični sastavu kože. Tvari iz prirodne kozmetike koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice što nije slučaj sa sintetskim sastojcima. Osim toga, komercijalna kozmetika sadrži konzervanse kako bi proizvodi dugo vremena mogli stajati na policama trgovina, ali oni često iritiraju kožu i izazivaju alergije.

 

DA LI SU PROIZVODI BEZ KONZERVANSA TRAJNI?

 

Da bi se spriječila kontaminacija bakterijama i gljivicama, proizvodima se povećava stabilnost iznimnom higijenom pri pripremanju, punjenju i skladištenju pripravaka. Može im se mijenjati pH vrijednost (blago kisela pH vrijednost sprječava razmnožavanje bakterija), dodati razni alkoholi koji povećavaju stabilnost (benzil alkohol ima ulogu prirodnog konzervansa, etanol dobiven iz šećerne trske, djeluje kao dezinficijens i kao prirodni konzervans), neka eterična ulja (limonene i linalol sastojci su skoro svih esencijalnih ulja i prirodni konzervansi), vitamin E ili određeni ekstrakti (ekstrakt sjemenki grejpa, ružmarina i šumskog lišaja).

Tako je spriječena kontaminacija i osiguran dulji vijek trajanja proizvoda (do tri godine).

 

ŠTO SU ETERIČNA ULJA?

 

Eterična ulja njeguju kožu, djeluju protuupalno i antibakterijski na način da čuvaju dobre bakterije a uništavaju patogene. Pravilnim odabirom, eterična ulja će djelovati protuupalno, regenerirajuće, umirujuće...

Još nešto, većina eteričnih ulja pozitivno djeluje na centralni živčani sustav pa će aromakozmetika potaknuti dobro raspoloženje.

 

ŠTO JE HIPOALERGENA KOZMETIKA?

 

Ovo je posebna grupa kozmetičkih proizvoda kod kojih i sastav formulacije i način izrade smanjuje rizik nastanka alergijske reakcije uz istovremeno postizanje potpunog kozmetičkog učinka. Takvi proizvodi obično su bez mirisa, a formulacija je jednostavna bez dodataka nepotrebnih sirovina jer veći broj sastojaka znači i veću mogućnost dodatnih djelovanja. Različiti kozmetički proizvodi koji ne djeluju kao primarni toksički agensi, mogu s vremenom ipak razviti specifičnu senzibilizaciju kože.

 

ŠTO JE INCI SASTAV?

 

INCI sastav (Međunarodna nomenklatura kozmetičkih sastojaka) je kompletan sastav kozmetičkog proizvoda radi veće transparentnosti prema potrošačima. Ovo nazivlje je napisano na pakiranju i usklađeno je na međunarodnoj razini.

 

POSTOJE LI PREPARATI KOJI POMLAĐUJU?

 

Na žalost ne postoje proizvodi koji mogu uistinu pomladiti kožu. Uslijed prirodnog procesa starenja, naša koža se opušta i gubi masnoću koja se nalazi ispod njene površine. Posljedica toga je nastanak bora i drugih vidljivih znakova starenja. Čak i najskuplje kreme koje se reklamiraju kao eliksiri mladosti ne mogu zaustaviti taj proces. No neki preparati ipak mogu privremeno zategnuti, učvrstiti te hidratizirati kožu pa će ona izgledati mlađe.

 

JE LI TOČNO DA NANOŠENJEM VEĆE KOLIČINE KREME POJAČAVAMO NJEZINO DJELOVANJE?

 

Nema potrebe opterećivati je jer i koža ima granice upijanja kreme. Mnogo bolji učinak postiže se redovitom uporabom i preporučenim načinom nanošenja (masaža, "tapkanje" prstima).

 .

  .

 

 .

 

1-b